בישראל 33 מינים המהווים כשליש מכלל מיני היונקים בה.למעט מין אחד – עטלף פירות מצוי,הניזון מפירות– שייכים יתר המינים לתת סדרת העטלפים הקטנים,הם ניזונים מחרקים ולכן הם מביאים תועלת רבה לאדם – הם הטורף העיקרי של מיני עשים ומזיקים לחקלאות.לעטלפי פירות,באזורים טרופיים,חשיבות רבה בהאבקה והפצת זרעים.
מרבית המינים בישראל נמצאים בסכנת הכחדה, מדוע?
עטלף הפירות נחשב בעבר כמזיק – אז היו קוטפים פירות בשלב מאוחר יחסית של ההבשלה, כשהם עדיין אטרקטיביים כמזון לעטלפי פירות (בשנות ה-60 השתנו שיטות הקטיף). בניסיונות להדביר עטלפי פירות - השתמשו בעישון מערות בחומר הידוע היום כמסרטן, בתחומי שמורות טבע, בסיוע פעיל של גופי שמורת טבע ובאופן לא חוקי, כפי שפסק בית משפט מאוחר יותר - הושמדו אוכלוסיות שלמות של עטלפי חרקים. קצב הרבייה האיטי של עטלפי החרקים לא איפשר להם להתאושש, גם לאחר שעישון המערות הופסק. מרבית המינים, וכאמור עטלפים מהווים כשליש מכלל מיני היונקים בישראל, מצויים בסכנת הכחדה. הפרסף החיוור, עפי" הספר האדום, כבר נכחד. במאמר מצוקת עטלף הפירות.
כיצד, אם כך, ניתן לצפות בעטלפים?
ניתן לצפות בעטלפים בעת שהם פעילים – אפשר לאתר עץ פרי המושך אליו עטלפי פירות ולצפות בהם ללא כל ציוד מטווח מטרים ספורים. בשל גודלם ניתן להבחין בפרטים רבים ללא כל ציוד תצפית. בעזרת משקפת ניתן להבחין בפרטים רבים נוספים וייתכן אף שנזכה לצפות בנקבת עטלף פירות הנושאת עמה גור. ניתן לצפות בעטלפי חרקים כשהם צדים במעופם מעל מקורות מים.אם מוכרת לנו מושבת עטלפים, ניתן להתמקם בקרבתה בשעות הערב ולצפות בהם כנגד השמיים הבהירים כשהם מגיחים לפעילות.
ראשית, מעט רקע כללי. כיצד ייתכן שעטלפים מנווטים וצדים בתנאי חושך?
בעוד שבראשם של דורסי לילה העיניים הן הדומיננטיות ורומזות לקיומו של חוש ראיה מפותח, הרי שלעטלפים עיניים קטנות יחסית. במאה ה-18, שחרר Lazarro Spallanzani
עטלפים מכוסי עיניים בחדר חשוך שמתוחים בו חוטי תייל ונוכח כי הם כמעט ואינם נתקלים במכשולים, כלומר – הם אינם מסתמכים על הראיה לצורך זה.
בשנת 1944 טבע Donald Griffin , פרופסור אמריקאי לזואולוגיה, את המושג הקולוקציה.
מסתבר שעטלפים משתמשים בגלי קול גבוהים מאוד, לרוב גבוהים יותר מאשר ביכולתנו לשמוע, על מנת לנווט, לצוד ולתקשר. הם מפיקים את הגלים האולטרה סונים בגרון ומשדרים אותם החוצה דרך הפה או האף. גלים הפוגעים בעצם כלשהו חוזרים אל העטלף ועל פיהם מרכיב העטלף 'תמונה' של הסביבה. למעשה, ניתן לומר כי עטלפים "רואים בעזרת האוזניים"
בעיה נפוצה : באזורים אורבניים מתכסים קירות בתים ביריקות המרוחות על כל הנמצאים בנתיב התעופה של העטלף ..
למעשה בכדי להטות את העטלפים מדרכם, יש לשבש את החזר הגלים האולטרה סוניים וזאת ע"י שידור גלים אולטרה סוניים נגדיים , היוצרים מיסוך נגדי , ו"ראיית האוזן "של העטלף יוצרת חור שחור שלא מגדיר את הנוף או המבנים ,כך העטלף פונה לכיוונים שבהם הוא מקבל תמונה ברורה , זה אומר שיש לו החזר של אולטרה סאונד ו"ראיית אוזן "
בכדי להגיע לתוצאה של הטיית מעוף העטלף באמצעים אלקטרוניים אולטרה סוניים יש להיעזר בציוד שידור מדויק וכמובן בציוד מדידה מיוחד , היודע לסמן את האזורים החסומים לעטלף , אך לא פחות חשוב זה השארת מסדרונות תעופה חופשיים למעוף העטלף.לשם כך יש להיעזר באנשי מקצוע בנושא שידור האולטרה סאונד . (לא מדבירים..!!)
ניתן לקבל התקנה ע"י טכנאי מוסמך של חברת אי פי סי , טכנאי הדואג להתאמה מיטבית של יחידות הקצה , לשטח הנגוע.